(NE)PRAVILNA VOŽNJA – Zabrana učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci

Opšte je poznato da je jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća, a naročito onih sa najtežim posledicama, zloupotreba alkohola, ali i drugih supstanci koje dovode do delimične ili potpune nesposobnosti za normalno upravljanje vozilom.

Iz navedenog razloga, Zakon o bezbednosti saobraćaja sadrži izričitu zabranu upravljanja vozilom, i to:

  • vozača pod dejstvom alkohola – prema važećem Zakonu to je vozač sa više od 0,3 mh/ml (promila), dok određenim kategorijama vozača (vozači vozila javnog prevoza, opasnih materija, vozila pod pratnjom, vozila sa prvenstvom prolaza i dr.) nije dozvoljeno da u krvi imaju i najmanji procenat alkohola;
  • vozačima pod dejstvom psihoaktivnih supstanci;
  • vozačima koji usled umora ili bolesti nisu u stanju da bezbedno upravljaju motornim vozilom.

Dakle, Zakon se ne zadržava samo na vozačima koji su pod uticajem alkohola ili droge, već je poseban akcenat stavljen na vozače koji usled umora i bolesti ne mogu da bezbedno upravljaju vozilom. Razlog za navedeno je svakako veliki broj saobraćjnih nesreća koje su izazvali upravo ovakvi vozači.

Sa druge strane, Zakon sadrži i zabranu prevoza lica koja usled dejstva alkohola nisu u stanju da upravljaju svojim postupcima, i to na prednjem sedištu motornog vozila, na motoru, mopedu, biciklu…

Napomena – smatra se da vozač upravlja vozilom od trenutka kada je isto pokrenuo sa mesta na putu.

 

Utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu

Radi utvrđivanja postojanja alkohola u organizmu, policijski službenik može vozača (ali i pešaka) da podvrgne ispitivanju pomoću alkometra, dok je vozač (i pešak) dužan da se ovakvom ispitivanju podvrgne.

Dakle, vozač ne može odbiti da bude alko-testiran (odnosno može, u kom slučaju se izlaže kazni za poseban prekršaj), ali zato može osporiti rezultate ovakvog testa – u tom slučaju vozač podnosi pismeni zahtev na zapisnik o alko-testiranju, kojim traži da prisustvo i količina alkohola u organizmu budu utvrđeni u zdravstvenoj ustanovi na osnovu analize krvi ili urina. Trošak ovakvog testiranja prethodno snosi vozač, a trajno samo ukoliko se pokaže da je pod dejstvom alkohola (više od 0,3mg/ml).

Privremeno isključenje vozača iz saobraćaja, premeštanje vozila i zadržavanje vozača

Policijski službenik će naredbom isključiti vozača iz saobraćaja na 24h ukoliko utvrdi da se vozač nalazi pod dejstvom alkohola (0,3mg/ml).

Ukoliko vozilo vozača isključenog iz saobraćaja ometa odvijanje saobraćaja, policijski službenik će naredbom narediti da isto bude premešteno, u kom slučaju će vozač snositi troškove premeštanja, skladištenja i čuvanja vozila.

Policijski službenik će naredbom obavezno odrediti zadržavanje vozača kod koga je utvrđena teška, veoma teška ili potpuna alkoholisanost (više od 1,2mg/ml), koji je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili koji je odbio alko-testiranje. Zadržavajemože trajati do otrežnjenja, a najduže 12h.

Dakle, prema slovu još uvek važećeg ZOBS-a, vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola rizikuje da bude prekršajno gonjen, da bude isključen iz saobraćaja na 24h, da snosi troškove premeštanja, skladištenja i čuvanja vozila, pa čak i da bude prinudno zadržan u trajanju od 12h. Sve navedeno za slučaj da svojom vožnjom nije izazvao i saobraćajnu nezgodu, u kom slučaju posledice mogu da budu neuporedivo teže.

Постави коментар