Naknada štete zbog ujeda pasa lutalica

Na žalost, problem pasa lutalica je jako teško, gotovo nemoguće iskoreniti, te su slučajevi ujeda pasa i nanošenja drugih vidova štete, učestali, kako u ruralnim, tako i u urbanim sredinama. Međutim, važno je znati da vam u ovom slučaju pripada pravo na naknadu štete.

UJEO VAS JE PAS, ŠTA ČINITI?

U slučaju ujeda psa, prvi i najznačajniji korak je obraćanje lekaru, kako bi se izbegle eventualne teže posledice po zdravlje. Vrlo je bitno da lekarske preglede obavite detaljno i da pažljivo čuvate svu lekarsku dokumentaciju, kako biste kasnije lakše dokazali nastanak povrede i zahtevali naknadu štete.

KOJA SU VAŠA PRAVA?

Ko pretrpi bilo koji vid štete od strane pasa lutalica, ima pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Materijalna šteta se najčešće ogleda u troškovima lečenja ili troškovima popravke oštećene stvari (ukoliko pas ošteti auto ili odeću).

Nematerijalna šteta predstavlja novčanu naknadu za bol i strah koji ste pretrpeli zbog napada/ujeda psa.

KOLIKO IZNOSI NAKNADA KOJU MOŽETE ZAHTEVATI?

Iznos naknade zavisi od vrste i težine povrede i od vrednosti oštećenog dobra. Što je povreda ozbiljnija, ozbiljniji je i strah i veći je bol koji je pretrpljen, te je samim tim veći iznos naknade koji možete očekivati.

KAKO SE MERI ŠTETA, ODNOSNO PRETRPLJEN BOL I STRAH?

Pretrpljen bol i strah utvrđuju veštaci medicinske struke (ortopedi i neuropsihijatri). Kako biste dobili što tačnije veštačenje, neophodno je uredno čuvate medicinsku dokumentaciju i obavite detaljne lekarske preglede. Na osnovu medicinske dokumentacije i na osnovu vašeg iskaza, veštaci će odrediti koliki je intenzitet pretrpljenog bola i straha i koliko je isti trajao. Na osnovu ovakvog nalaza, u sudskom ili vansudsko postupku, određuje se i naknada štete na koju imate pravo.

Savet: Kako je za ocenu veštaka, naročito po pitanju pretrpljenog straha, bitno i vaše držanje za vreme i nakon napada psa, potrebno je veštaku jasno, otvoreno i iskreno opisati intenzitet straha koji ste pretrpeli.

KO JE ODGOVORAN?

Za štetu nastalu usled napada pasa lutalica najčešće je odgovoran je grad, odnosno opština, na čijem području se napad odigrao (zavisi od akata koje donose jedinice lokalne samouprave).

Na teritoriji grada Beograda, odgovoran je Grad Beograd (a ne opština u njegovom sastavu) i nadležni Sekretarijat za stambene i komunalne poslove.

Za radoznale – Odogovornost grada proizilazi iz odredbe čl. 25. st. 1 tačka 14. Statuta grada Beograda, koji propisuje :

„Grad Beograd donosi i sprovodi program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada, obezbeđuje prihvatilišta za napuštene životinje, organizuje zoohigijensku službu za obavljanaje poslova hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja u prihvatilišta za životinje, neškodljivo uklanjanje leševa uginulih životinja i njihov transport do objekta za sakupljanje i tretman“

KOJI JE POSTUPAK NAKNADE ŠTETE?

Postupak se može odvijati na dva načina, sudski i vansudski, odnosno kroz poravnanje sa nadležnim (odgovornim organom).

U slučaju da se ujed psa odigrao na teritoriji grada Beograda, naknada štete se vansudskim putem može zahtevati od Grada i Sekretarijata za stambene i komunalne poslove, odnosno njihove komisije za naknadu štete. Najčešće, Grad daje male naknade za ovako pretrpljenu štetu (20 – 30.000,00 dianra), te su oštećeni često primorani da zaštitu svojih prava traže na sudu.

Sudski postupak naknade štete je najčešće vrlo jednostavan i može se okončati na 3-4 ročišta, odnosno u periodu od jedne godine, a iznos koji se dobije često je višestruko veći od iznosa ponuđenog vansudskim putem.

Bilo da ste se odlučili za vansudski postupak ostvarenja vaših prava ili ste odmah krenuli u sudski postupak, savet je da od početka angažujete advokata, koji će na najbolji način braniti vaše interese i izdejstvovati naknadu koja odgovara šteti koju ste pretrpeli.

POSTAVITE PITANJE

PODELITE VAŠA ISKUSTVA

Једно мишљење на „Naknada štete zbog ujeda pasa lutalica

Постави коментар